fbpx

Humanisten in de frontlinie van democratieën wereldwijd, zo blijkt uit een nieuw rapport

Humanists International lanceert de editie 2023 van het Freedom of Thought Report

 • berichttype / Algemeen nieuws
 • Datum / 14 december 2023

Vandaag gelanceerd, de Vrijheid van denken rapport 2023 door Humanists International, nu in zijn 12 jaarlijkse editie onderzoekt de juridische en mensenrechtensituatie voor humanisten, atheïsten en niet-religieuzen over de hele wereld. 

Bij de introductie van het rapport van dit jaar zei de voorzitter van Humanists International: Andreas Copson, vermeld:

Andrew Copson, voorzitter van Humanisten Internationaal

"In een tijd waarin de fundamenten van de democratie overal ter wereld op de proef worden gesteld, is het van cruciaal belang om de rol te erkennen die humanisten spelen bij het verdedigen en nieuw leven inblazen van democratische instellingen. Humanisten zijn niet slechts waarnemers; wij zijn actieve deelnemers aan het democratische proces en streven ernaar ervoor te zorgen dat de stemmen van rede en mededogen worden gehoord. Onze toewijding aan op feiten gebaseerde besluitvorming, gelijkheid en de bescherming van de mensenrechten spoort ons aan om op zinvolle wijze bij te dragen aan de strijd tegen de democratische terugval en ons een sterk ethisch en intellectueel platform te bieden van waaruit we dat kunnen doen.”

Het rapport constateert dat humanisten worden gediscrimineerd 186 landen over de hele wereld door een combinatie van het volgende:

 • Overheidsfiguren of overheidsinstanties marginaliseren, intimideren of zetten aan tot haat of geweld tegen niet-religieuzen in de wereld. 11 landen;
 • Het is illegaal of niet erkend om zich als atheïst of niet-religieus te identificeren 15 landen;
 • Het bestaan ​​van een staatsreligie;
 • Het verbieden van niet-religieuzen om tenminste enkele ambten te bekleden 23 landen;
 • De afleiding van staatswetgeving, geheel of gedeeltelijk, uit religieuze wetten 34 landen;
 • Godslastering blijft in ieder geval een strafbaar feit 87 landen over de hele wereld;
 • Het gebruik van religieuze rechtbanken over familiale of morele kwesties 48 landen;
 • Discriminerende financiering van religie in 85 landen;
 • Het is moeilijk of illegaal om een ​​openlijk humanistische organisatie te leiden 32 landen;
 • Het aanbieden van verplicht religieus onderwijs op door de staat gefinancierde scholen zonder een seculier of humanistisch alternatief 33 landen.

De Key Countries-editie vertegenwoordigt een dwarsdoorsnede van de dertig landen die tot nu toe dit jaar zijn bijgewerkt en toont de stand van de rechten van niet-religieuze mensen onder verschillende bestuurssystemen – van democratie tot absolute monarchie en theocratie. Landen zijn onder meer Australië, Brunei Darussalam, Burkina Faso, Canada, Tsjechië, Iran, Noord-Macedonië, Rusland, Slowakije en Zambia.

Copson vervolgt:

"[…]De Rapport over vrijheid van denken onthult vele inspirerende voorbeelden van humanistisch activisme over de hele wereld, en toont de breedte en diepte van onze toewijding aan het verdedigen van de democratie. Of ze nu pleiten voor secularisme, de mensenrechten bevorderen, de rechten van LGBTI+ ondersteunen of strijden tegen discriminatie en ongelijkheid: humanisten lopen voorop in deze cruciale strijd. Met hun werk streven ze ernaar samenlevingen te creëren die diversiteit vieren, individuele autonomie respecteren en de principes van rechtvaardigheid en eerlijkheid hooghouden.”

Mensenrechtenverdediger en humanistische leider Panayote Dimitras

Eén zo’n activist die decennialang de democratie en de mensenrechten in zijn thuisland heeft verdedigd – en als gevolg daarvan met zware tegenslag te maken kreeg – is Panayote Dimitras, de auteur van het voorwoord van dit jaar. Terugkijkend op zijn ervaring:

“Dertig jaar geleden was ik medeoprichter van de Griekse Helsinki Monitor en Minderheidsrechten – Griekenland en in 2010 van de Humanistische Unie van Griekenland, lid van Humanists International. Geïnspireerd door humanistische waarden streven alle drie de NGO's ernaar de mensenrechten te bevorderen en alle vormen van discriminatie te bestrijden, vooral tegen minderheden.

[...]

“Vanaf de allereerste stappen wist ik dat mijn collega’s en ik te maken zouden krijgen met intense en quasi-voortdurende intimidatie door de autoriteiten, omdat Griekenland geen mensenrechtencultuur heeft gehad en in veel opzichten een illiberale democratie is geweest.”

Dimitras is een van de vele humanistische mensenrechtenverdedigers naar vervolging voor hun verdediging van democratische waarden en bevordering van secularisme.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Emma Wadsworth-Jones, Casework & Campaigns Manager, Humanists International, e-mail: [e-mail beveiligd] 


 

Meld u hieronder aan om de nieuwste Key Countries-editie van het rapport als pdf te downloaden

Door dit formulier in te dienen, meldt u zich aan om e-mailupdates te ontvangen over onze huidige campagnes, nieuws van de wereldwijde humanistische gemeenschap en informatie over andere manieren waarop u betrokken kunt raken, waaronder mogelijkheden voor vrijwilligerswerk en fondsenwerving. U kunt zich op elk moment afmelden. Wij bewaren uw gegevens veilig en verkopen deze nooit aan derden. Ons privacybeleid is beschikbaar om te lezen hier.

Bent u al abonnee of wilt u zich nu nog niet aanmelden? U kunt direct naar de Key Countries-editie gaan hier.

 


Noot voor de redactie:

Humanists International is het mondiale representatieve democratische orgaan van de humanistische beweging, dat een diversiteit aan humanistische (en andere niet-religieuze) organisaties en individuen verenigt. Wij willen dat iedereen een waardig leven leidt in een wereld waar de universele mensenrechten worden gerespecteerd en beschermd, inclusief de naleving van het politieke secularisme door alle staten. Wij werken aan het opbouwen, ondersteunen en vertegenwoordigen van de mondiale humanistische beweging door de mensenrechten te verdedigen, vooral die welke betrekking hebben op niet-religieuze mensen, en door humanistische waarden wereldwijd te bevorderen, zoals geïllustreerd in de Verklaring van Amsterdam (2002).

Humanists International, Inc. is een Amerikaanse non-profitorganisatie 501-c(3), geregistreerd in New York (geregistreerd adres: 1821 Jefferson Pl NW, Washington, DC 20036). Humanists International is ook de handelsnaam van Humanists International 2020, een Schotse (VK) liefdadigheidsinstelling nr. SC050629. Geregistreerd adres: 272 Bath Street, Glasgow, G4 2JR, VK.

Delen
WordPress-thema-ontwikkelaar - whois: Andy White London